Frågor&Svar

Hur använder jag produkterna?

När du får hem din beställning kommer en broschyr som guidar dig i hur du använder produkterna. Det är verkligen inga 10-stegs rutiner med sheasmör och black soap – utan otroligt enkelt och smidigt. Tänk såhär: black soap till att tvätta med, sheasmör som kräm att smörja med. 

Bägge kan användas till hud och hår/hårbotten. Så: har du – som Aida – alltid lidit av en problematisk hårbotten med klåda, mjäll och sår kan du gladeligen säga HEJDÅ till de problemen när du börjar med sheasmör och black soap!

Hur länge håller produkterna?

Sheasmöret och black soap håller i flera år. Enligt bykvinnorna i Ghana håller produkterna sig färska i upp till två år. Efter ett år börjar vitaminerna från produkterna att sina – men det går fortfarande att använda sheasmöret som en mjukgörande kräm och black soap som en renande tvål . 

Hur förvaras dem bäst?

Produkterna kan förvaras i paketeringen det kommer i: torrt och svalt. Ett tips är dock att förvara dem i en glasburk. Tryck i sheasmöret i en glasburk, eller vispa upp det till ett härligt, fluffigt moln och lägg i det i burken. Black soap kan du dela i mindre bitar och lägga in i en glasburk. Ta sedan ut en bit, använd upp och ta ut nästa bit. Det går att ha den framme på ett tvålfat. 

Hur länge räcker en produkt? 

Det beror helt på hur ofta du använder produkterna och användningsområden. Mer går åt om man använder bägge till ansikte, kropp och hår – även om produkterna är dryga. 

Hur vispar man sheasmöret?

Ta en bit av sheasmöret eller hela sheasmöret. Värm upp lite över vattenbad eller mikrovågsugn: bara tills den blir lite rinnig i botten. Vispa upp med elvisp i ca 10 minuter eller tills du fått den konsistensen du önskar. För in det i din glasburk och NJUT, när du smörjer dig. 

Min black soap är/har blivit grå/vit – är det mögel?

Nej, nej och nej! Din black soap har inte blivit dålig och det är heller inte mögel. Det som har hänt är en kemisk reaktion där ett vitt lager lägger sig omkring tvålen, när den har andats in fukt. Det påverkar inte egenskaperna, kvalitén eller hållbarheten. 

Varför är sheasmöret grynigt/smuligt ibland?

Oraffinerat sheasmör, obehandlat och naturligt, har otroligt mycket nyttiga fettsyror. Det som kan hända under tillverkningen är att dessa fettsyror klumpar ihop sig och blir till små kristaller/gryn. Sheasmöret smälter i kontakt med kroppstemperatur – och du kan därför enkelt gnugga det mellan handflatorna. Du kan också vispa upp sheasmöret, som i beskrivningen ovan, för att få en smidigare kräm. 

Kan nötallergiker använda sheasmör?

Sheanötterna, som sheasmöret framställs från, är en helt annan nötfamilj än den vi vanligtvis är allergiska mot. Sheasmöret har dessutom i princip o % protein i sig – vilket gör den allergivänlig. Vi har hundratals kunder, med nötallergi, som återkommit och som aldrig har fått några reaktioner från sheasmöret. Om du vill vara på den säkra sidan, kan du smörja på ett mindre område först och sedan utöka allt eftersom. 

Kan man få finnar av produkterna? 

Både sheasmöret och tvålen har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper och kan verka helt fantastiskt mot exempelvis finnar och akne. Det som kan hända till en början är en purgingprocess (utrensningsprocess) där bakterier under hyn, kommer upp till ytan. Du kan därför märka att det uppstår mer finnar till en början, då hyn rensar från bakterier. En purgingprocess kan vara mellan 2-8 veckor. Håll ut! Och tänk på att anpassa hudvårdsrutinen med sheasmör och black soap, utifrån din hudtyp. Är du mer torr, satsa på återfuktning och sheasmöret. Känner du att du behöver exfoliera, kör mer på black soap; men kom ihåg att alltid återfukta med. Du vill inte att din hy blir torr: för då kan mer finnar och irritationer uppstå. 

Hur doftar sheasmör och black soap? 

Både sheasmör och black soap är helt fria från tillsatser och parfymer, bland annat. De är raka vägen från naturen – helt obehandlade. Sheasmöret doftar – enligt en majoritet – en blandning av nöt, vit choklad och natur. Black soap likaså: en doft av natur, skog, rent. 

Användning av produkterna vid graviditet, amning och till nyfödd?

Du som väntar barn: det finns inga restriktioner gällande produkterna. De är så rena och naturliga som de går att bli – och därför är sheasmör och black soap faktiskt att rekommendera till ditt nyfödda mirakel. 

I Ghana finns en tradition att smörja slidmynningen med sheasmör under hela graviditeten: för att underlätta förlossningen och minska risken för sprickor i underlivet. Även vid amning – för att minska såren som kan uppstå i samband med amningen. Flera kunder har faktiskt följt denna traditionen här hemma i Sverige och blivit hjälpta! 

Kan produkterna funka till intimvård?

Nu vet du om att sheasmör och black soap har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, samt att de är helt obehandlade och naturliga. Dessutom har både sheasmör och black soap svampdödande egenskaper – och hjälper till att balansera pH-värdet i kropp och knopp. 

Har du, som så många av oss, haft problem med svamp, klåda, obalans eller bakteriell vaginos i underlivet – behöver du testa sheasmöret. Även black soap: men tänk på att inte tvåla/tvätta underlivet för ofta. Att skölja med ljummet vatten,följt av smörjning (invärtes och utvärtes) med sheasmör kan räcka. 

Det går även att göra egna vagitorier av sheasmör. För video/tips kring detta – in till @aidakn Instagram. 

Är det någonting mer jag behöver tänka på gällande produkterna?

Tänk: simpelt. Inga 100-stegs rutiner, innehållande flera olika produkter. Tvätta med black soap, smörj med sheasmör. Vill du kombinera sheasmör och black soap med andra produkter, så går det självklart bra. Men ett tips är att bara köra dem i ett par veckor, för att kunna uppleva deras fulla effekt. 

Och sist, men inte minst. Hur häftigt att det du har i dina händer, har gjorts i timmar av bykvinnorna i Ghana? I din hand har du kvinnans guld, kultur, ett arv som gått i tusentals år – som till och med var Cleopatras favoriter. En av dina finaste feedback:en vi har fått är att produkterna inte bara är fantastisk hudvård, utan även en upplevelse. Att kvinnornas anda känns, i dem.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.