Processen

Så här går det till

Från sheaträd till sheasmör!

Följ med i den magiska processen kring hur kvinnorna framställer sheasmöret! 

Sheaträdet släpper shea-frukten ner till marken när de mognat – och det är i dessa sheanötterna finns. Nötterna sorteras, kokas upp, ställs ute för att torka i solen och mals ner. När de blivit malda blandas de med vatten till en tjock, brun deg – och det är denna som vispas för hand på traditionellt vis – i flera timmar. Syftet med att vispa för hand är att extrahera oljan – sheasmöret. 

Den mörkbruna degen kommer så småningom bli ljusare och oljan kommer alltmer upp till ytan. Degmassan kokas sedan upp och då kommer oljan helt separeras från den bruna degen. 

Oljan – sheasmöret – skopas ur, kokas upp igen och läggs sedan undan för att lagras i någon dag. Det är när det lagras som det tjocknar och ändrar färg till det vi känner till – det kompakta, beige-gula, fantastiska sheasmöret: huden och hårets absolut bästa vän!


Hur tillverkas oraffinerat Black Soap i Ghana?
🌱

Grobladsskal, palmblad och kakaobönor rostas i ugnen – och bildar aska. Det är också dessa element och denna sammansättning i tvålen som gör att den renar och exfolierar huden, från orenligheter och bakterier. Askan filtreras sedan med vatten, följt av att det kokas upp. Askan blir en tjockare massa och kvinnorna ser hela tiden över konsistensen. Massan kommer att börja dra ihop sig så småningom och bli mer kompakt – och när detta sker tillsätter man oljorna: lite kokosolja och mycket oraffinerat sheasmör. Efter att oljorna har tillsats sker en sista omrörning av kvinnorna i 24 (!!!!) timmar – innan black soap stelnar och blir kompakt. Tillverkningen är nu färdig och black soap förvaras i hela två veckor, innan det kan användas.

Resultat: magiskt hantverk. En naturlig tvål, som renar och återfuktar. Proppad med vitaminer och antioxidanter.🤎

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.