From 4 juli förlängs leveranstiden pga semester. Alla ordrar hanteras den 22 juli

Processen

Sheasmör

Från sheaträd till sheasmör! Följ med i den magiska processen kring hur kvinnorna framställer sheasmöret! 

Sheaträdet släpper shea-frukten ner till marken när de mognat – och det är i dessa sheanötterna finns. Nötterna sorteras, kokas upp, ställs ute för att torka i solen och mals ner. När de blivit malda blandas de med vatten till en tjock, brun deg – och det är denna som vispas för hand på traditionellt vis – i flera timmar. Syftet med att vispa för hand är att extrahera oljan – sheasmöret. 

Den mörkbruna degen kommer så småningom bli ljusare och oljan kommer alltmer upp till ytan. Degmassan kokas sedan upp och då kommer oljan helt separeras från den bruna degen.

Oljan – sheasmöret – skopas ur, kokas upp igen och läggs sedan undan för att lagras i någon dag. Det är när det lagras som det tjocknar och ändrar färg till det vi känner till – det kompakta, beige-gula, fantastiska sheasmöret: huden och hårets absolut bästa vän!

Black Soap

Grobladsskal, palmblad och kakaobönor rostas i ugnen – och bildar aska. Det är också dessa element och denna sammansättning i tvålen som gör att den renar och exfolierar huden, från orenligheter och bakterier. Askan filtreras sedan med vatten, följt av att det kokas upp. Askan blir en tjockare massa och kvinnorna ser hela tiden över konsistensen. Massan kommer att börja dra ihop sig så småningom och bli mer kompakt – och när detta sker tillsätter man oljorna: lite kokosolja och mycket oraffinerat sheasmör. Efter att oljorna har tillsats sker en sista omrörning av kvinnorna i 24 (!!!!) timmar – innan black soap stelnar och blir kompakt. Tillverkningen är nu färdig och black soap förvaras i hela två veckor, innan det kan användas.

Resultat: magiskt hantverk. En naturlig tvål, som renar och återfuktar. Proppad med vitaminer och antioxidanter 🤎

Arganolja

Arganoljan är ett komplement till Nuni Globals hudvårdsserier av naturliga, oraffinerade produkter – med närhet till de som framställer dem. Det tog två resor och några intervjuer till Marocko, för att höra om arganoljans otroliga egenskaper, men också den sociala dimensionen och vad den gör för att kvinna ska stå i framkant. I mötet med Kaltoum, kändes allt så rätt – där hon satt i sitt kooperativ tillsammans med sin mamma. Med arganträden som växer naturligt i terrängen, där de bor.

Processen för att framställa arganolja är både tidskrävande och arbetsintensiv. Först samlas arganfrukterna som fallit från träden. Frukterna torkas sedan i solen innan de öppnas för att komma åt de näringsrika kärnorna inuti. Det är dessa kärnor som innehåller den värdefulla oljan.

Ett av de mest imponerande momenten i processen är när kvinnorna knäcker argan-nöten. Detta görs för hand med hjälp av två stenar – en stor sten som används som underlag och en mindre, platt sten som används för att slå på nöten. Det krävs både precision och skicklighet för att knäcka nöten exakt rätt så att kärnan inuti förblir intakt. Denna metod har använts i generationer och är en viktig del av traditionen kring arganoljan.

När kärnorna är utvunna, pressas de för att utvinna den rika oljan. Denna metod säkerställer att varje droppe arganolja är fylld med naturliga vitaminer och antioxidanter.

Genom att inkludera arganolja i vårt hudvårdssortiment vill vi inte bara erbjuda en produkt av högsta kvalitet, utan också stödja dessa kvinnokooperativ och deras hållbara metoder. Vår arganolja representerar inte bara skönhet och hälsa, utan också kvinna, tradition, kultur och gemenskap.

Vi är stolta över att kunna dela denna resa med er och att erbjuda en produkt med en så rik och meningsfull historia. När du använder vår arganolja, hoppas vi att du känner den djupa förbindelsen till de marockanska landskapen och kvinnorna som har gjort denna produkt möjlig.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.